Learn More About The Current Ski Season >

Decor Sculpted by Place

The Tetons have long been a source of renewal and self-discovery and have inspired, for millennia, all who encounter them. Something unique happens in Jackson Hole: nature changes the person as much as people shape the place. The Cloudveil understands the elemental tension between the two is what makes the Jackson setting singular. It’s why the first visit is likely to be the first of many. Because the inspiration people find here is so profound it takes a lifetime. Rooted in the Valley, at the heart of the National Parks System, The Cloudveil is a gateway to boundless adventures year-round. A sanctuary on the Town Square, it allows visitors to experience everything Jackson Hole has to offer from the majestic ranges and the rivers that surround the vibrant town. The authenticity connects guests with locals in a way that’s real. Jackson Hole gets into everyone’s soul. It urges people to rediscover an essential part of themselves that was there all along. The Cloudveil invites guests to ask themselves a fundamental question: How will Jackson Hole change you?

Cozy Cloudveil hotel lobby.
 

Interior Design Philosophy

The Cloudveil interiors are a modern take on western history that honors Jackson’s unique and awe-inspiring landscape, wildlife, and people.  The design highlights and celebrates what truly sets Jackson Hole apart from other western towns- which is the grandeur and awesome scale of the surrounding landscape as well as the wildlife that inhabit and migrate through the adjacent wilderness and park lands. Another unique definer of place is the rich history and contrasts in the people who formed the community and make up the fabric of Jackson today. 

The design by TruexCullins is timeless and rooted in place rather than conforming to a specific architectural or interior style. Spaces evoke wonder and awe for Wyoming. Inspired by Wyoming’s natural landscape, the goal was to bring the outside in through a real and authentic approach. Guests are greeted at the check-in desk with a ten-foot-long stone boulder with a large locally crafted desk blotter made from skirting leather that is draped over the stone like a saddle. This juxtaposition between the raw rough local stone and the refined craft of saddlery with this hand stitched and embossed touch exemplifies the dualities of Jackson Hole. 

Large scale and locally sourced items and materials from the environment in their natural form fill the interior of the hotel in various ways.  At the entry guests are welcomed by two large groupings of Aspen trees spanning floor-to-ceiling with lighting that sparkles like sunlight through a grove of trees. Surrounding mountains are replicated indoors through a solid stone wall made up of large slabs extending three stories high that ascends along a feature stair. This focal point installation evokes a feeling of climbing the rock face of a mountain and is portrayed through a staircase that appears to be suspended with steel cabling, and lighting effects that highlight and emulate sunlight in natural environment. Reclaimed wood covers the ceiling, floor, and casework countertops in the lobby. Salvaged beams from a barn in Wyoming were used in the handcrafted Lobby furnishings. These reclaimed wood elements are also carried into the guest rooms through wall paneling and the fireplace mantles. All interior handrails are leather wrapped and hand stitched, and Harness leather wall panels with hand tooling details are installed each elevator.

 

Local Craftmanship

Local art, furniture, and ironwork have been sourced to bring in the stories of the people of Wyoming.

Architecture

The 100-room hotel located just off the historic town square of downtown Jackson Hole presented a unique opportunity to honor and shape Jackson’s future while also celebrating its rich history. The nostalgic visions of a western past full of dude ranches, cowboys, and pioneers eking out a life in the beautiful but harsh country may not apply anymore but the soul of exploration still lives on in the architecture. 

Determined to create a hotel that was authentic and of its time and place, CLB Architects worked closely with the client to design a hotel rooted in knowledge and respect for Jackson and Wyoming.  In a nod to  the oldest standing building on the town square, Jackson Drug, the team took cues and inspiration from its stone walls and stately presence on the Town Square.  The Cloudveil’s main elevation on Center Street set the tone for the design. The team used a combination of stone pavilions, the width of two-room modules (30’) and alternated it with a deeply inset single-room module clad in metal. The whole composition is unified by a suspended canopy running the length of the almost 200’ frontage. On the third floor the building steps back to create open balconies directly above covered terraces on the second level. 

The Cloudveil Jackson Hole Exterior roadside.

The hotel lobby and main entrance are closest to the town square, while the bar and restaurant open to the sidewalk with an outdoor dining area at the east end of the building.  Working with a prominent local restaurateur, the design flows seamlessly from the hotel lobby and helps to activate the Center Street façade. The ground floor has floor-to-ceiling windows with a gridded mullion pattern adding a nod to the past and encouraging interaction with the street, fulfilling the clients design goal to make the hotel inviting to locals, guests, and tourists alike.  An indoor gallery connects the hotel’s east and west wings and gives access to an outdoor terrace with a pool and spa facing south and offering views to Snow King Mountain. A second entrance to the hotel, accessed from King Street to the east, takes advantage of the 10’ slope across the site and terminates in an auto court that also accesses below-grade valet parking for 86 cars. 

Another key component of the design was to activate the roof over the two-story portion of the hotel and the adjacent Wells Fargo Bank.  The carefully programmed deck space is intended to serve as a gathering place for the hotel and for community events, and extends all the way to the Town Square, where guests will be able to watch the “shoot out” that happens in front of the antler arches on the square every night of the summer.  Canvas canopies an infrared heaters will allow extended use of the deck for weddings and other functions, enhanced by a rooftop bar.

The owners were also committed to housing some of the employees needed to operate a luxury hotel, so the design includes onsite employee apartments in a two-story wing with six units that can accommodate up to16 people

Newsletter